Tikken – een dag op de set

Bannertikken

 een dag op de set | Cameo van Jack | SoundTheater | Theaterpremière

 

Vrijdag 24 november ging mijn wekker om 5:15 uur af.

Dat is geen normale tijd voor mij. Meestal lig ik dan nog heerlijk te knorren en heb vervolgens toch nog moeite om mijn bed te verlaten, maar vandaag had ik daar geen moeite mee… Het beloofde een belangrijke dag te worden, ik moest afreizen naar Sittard – Limburg – om een filmdag mee te maken! En dus zoefde ik mijn bed uit en zat om 6:00 in de auto, onderweg naar Limboland. Verwachting was dat ik om 8:00 zou aankomen, maar dat viel knap tegen. Na even zoeken had ik om 8:30 eindelijk de oude leegstaande fabriek gevonden, waar men al druk bezig was met filmen.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERAAls ik binnen ben, blijk ik net de scène te hebben gemist waar Charles van de trap valt…  Hiernaast zie je de ‘pleur-maar-van-de-trap-pop’ die daarbij is gebruikt.

Jack is er natuurlijk, en ik mag kennis maken met de crew en acteurs. Robin Peeters, die produceert, regisseert en de camera bedient, acteur Ron Roumen die de rol van Rick vertolkt, acteur Jochum ten Haaf die de rol van Charles op zich heeft genomen, visagiste Marcha, geluidsman Koos en camera-assistent Antoine. Allen trotse Limburgers!

Ik mag fotograferen, mits ik tot de film uit is geen foto’s publiceer met echte filmshots. Die is nu verkrijgbaar, en dus is het verslag uitgebreid. Er is ook theaterproductie, waarbij Ron wederom de hoofdrol vertolkt. De film zal ook de diverse filmfestivals afgaan. En… als de goden deze productie goed gezind zijn, komt er wellicht een tv-serie waarin meerdere korte verhalen van Jack Lance zullen worden verfilmd.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Jack/Ron en ik
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Jochum en ik

Het filmscript is bewerkt door Robin en Jack en gisteren is men begonnen met het filmen. Gisteren, donderdag 23 november, heeft men ook al in deze ijskoude hal gewerkt. Er staat een set, met een oud bed, tafel met een typemachine en een bankstelletje. Dat heeft men gisteren gebruikt, vandaag heeft men al die attributen niet nodig. In totaal zal de film in vier dagen worden opgenomen, maar goddank voor de acteurs niet alleen in deze ijspegelhal. Vanmiddag is het de bedoeling dat we in Stein naar een café gaan waar het begin van de

Men sleept echt van alles mee om een film te kunnen maken
Men sleept echt van alles mee om een film te kunnen maken

film zal worden geschoten. De scène die men nu aan het opnemen is, is het einde van de film. Ik kan je vertellen dat deze – natuurlijk met toestemming van Jack – wat anders is als in het boek. De relatie tussen Rick en Charles is anders dan in het boek, in de film blijken ze broers te zijn. Verder speelt het einde zich niet zoals in het boek af in een keuken, maar men gebruikt er hier een trap voor. Maar voor de rest blijft het verhaal helemaal trouw aan zijn roots.

 

 

 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Omdat men toch bezig is met de belichting en grime, krijg ik de kans even met de hoofdrolspelers te babbelen, een kans die ik natuurlijk gelijk aanpak 🙂

OLYMPUS DIGITAL CAMERARon Roumen is in het Limburgse zeker geen onbekende. Hij werkt al vier jaar met Robin Peeters, heeft een groot castingbureau en doet regelmatig shows waarmee hij door het zuiden van Nederland en België trekt. Ron starte zijn carrière op 15-jarige leeftijd in een jongerenmusical.

Hij werkte in de 25 jaar dat hij inmiddels in het vak zit, mee aan bijvoorbeeld ‘De Legende van de Bokkenrijders’ van de KRO, en heeft voor L1 (Limburgse zender) in twee series gespeeld: ‘In het licht van de haard’ met spannende sagen en legendes en het komische ‘Sjravelentaere‘ beiden ook met Robin Peeters. Degenen die naar de Fright Night met Jack Lance zijn geweest, kennen Ron ook nog van gezicht.

Ron speelt in ‘Tikken’ de rol van Rick, die het gelukshorloge van Charles heeft gepakt. Of hij daar ook gelukkig van wordt is natuurlijk nog de vraag…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jochum ten Haaf, die ik tussen bedrijven door spreek en stoor terwijl hij half gegrimeerd zijn krantje leest, is ook al geen onbekende in de filmwereld. Met zijn 27 jaar heeft hij al een indrukwekkende carriere achter zich in de film- en toneel-wereld. Hij speelde Vincent van Gogh in ‘Vincent in Brixton’, Charles II Power& Passion, Amazones, Theo van Gogh’s Medea & 06-05, Allerzielen en dit jaar was hij nog te zien in De Sportman van de Eeuw. In 2007 kun je hem behalve in ‘Tikken’ ook zien in Swink!? en Nightwatching en zal hij op toneel te vinden zijn.

Ook hij heeft roots in Limburg: hij is geboren in Maastricht, en zijn familie woont er nog steeds. Hijzelf woont inmiddels in Amsterdam. Hij kent Robin Peeters van een eerdere productie ‘De Hemelpaort’, een Limburgse dramaserie die op L1 te zien is. Het werken in een kleine productie, waarin je kunt meedenken, kijken waar het heen gaat, bevalt hem wel. Het is zijn eerste rol in een horror/suspense productie vertelt hij. Het script van ‘Tikken’ sprak hem erg aan, en hij zag er naar uit een levende dode te mogen spelen. ‘De kracht zit in het korte verhaal’ zegt hij, en hij hoopt (net als wij allemaal) op de verfilming van een serie korte verhalen van Jack Lance.

In Tikken vertolkt hij de rol van Charles, de man met het gelukshorloge wiens hart klopt zolang het horloge tikt…

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Hiernaast: Visagiste Marscha Schmeitz zorgt ervoor dat de acteurs er goed uitzien voor hun rol.
Ze zorgt behalve voor de visagie ook voor de kleding.

 

 

 

 

Jack Lance met zijn videocamera op de set

Jack Lance met zijn videocamera op de set

Jack is niet een beetje trots, hij is supertrots!
‘Gek idee dat ik dit heb geschreven hè?’ zegt hij halverwege de ochtend tegen me. En dat beschrijft helemaal wat hij voelt. Ik snap dat gevoel wel, ik heb ook zoiets over me (gek dat ik dat gisteren nog gelezen heb)… en dat moet bij hem natuurlijk nog veel erger zijn.
Jack is co-producent en houdt natuurlijk een oogje in het zeil. Volgende week zal hij ook aanwezig zijn op de set, wanneer de laatste opnamen worden gemaakt. Hij heeft een cameo, in navolging van Hitchcock en Stephen King, als pastoor in de scène waar Charles wordt begraven.

2007 moet hèt jaar van Jack Lance gaan worden en er zal heel veel gaan gebeuren. De film ziet hij als leuk, spannend, en vooral als beloning van al die jaren hard werken. In 2007 komen alle boeken van Jack in een serie met een nieuwe cover uit, Zone en Scherprechter zullen daar onderdeel van zijn. De film komt begin 2007 uit, met een making of, een luister-CD en een boek. Tikken komt als theaterproductie en wellicht wordt er ook een filmserie gemaakt met korte verhalen. Jack, die steeds meer bekendheid geniet als de Nederlandse Stephen King, verkocht via de COB keten bij het Kruidvat o.a. meer dan 50.000 exemplaren van diverse titels. En als Community vinden we ook dat het tijd is voor de grote doorbraak!

Tussen Jack en Robin is regelmatig even overleg over de stand van zaken.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Robin Peeters is van Mosasaurusfilm, en ook allang geen onbekende meer in Nederland. Zijn indrukwekkende staat van dienst vermeld o.a. de Limburgse producties ‘Hemelpaort’ en ‘Sjravelentaere’ maar ook ‘In het licht van de haard’. Verder maakt hij onder andere multimedia opdrachten voor grote bedrijven en sleepte hij een prijs in de wacht voor de reclame van een grote bierbrouwerij.

Ik heb de man geen drie minuten stil zien zitten. Koffie werd zelfs lopend opgedronken! Dan moesten lichten worden bijgesteld, camera’s ingesteld, bekeken wat er was gefilmd, opdrachten gegeven of de set veranderd worden. Hij had dan ook geen tijd voor een interview.Ik vond het in elk geval super dat ik erbij kon zijn, en kon zien hoe men te werk gaat op een filmset.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Robin probeerde vooral de spanning te pakken in de shots. Regelmatig moest het nog een keertje over, omdat hij net nog niet tevreden was. Iemand moest eerder reageren, of meer bewegen, anders kijken … terwijl hij uit diverse posities de scènes filmde. Over de scene aan het einde van de film was hij heel tevreden. Hij zei tegen Jack: ‘Ik denk dat we het hebben! Het is heel spannend en ik denk dat de kijkers zelfs tegen Walgen aanzitten. Dit wordt goed!’ En als een man als Robin dat zegt, dan spreekt echt niemand dat tegen!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Regelmatig wordt de set aangepast om de beste belichting, camera angle of geluid te krijgen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Opperste concentratie bij Ron (Rick)

En dit is waar het allemaal om gaat in het verhaal... Het gelukshorloge van Charles. OLYMPUS DIGITAL CAMERA

En dit is waar het allemaal om gaat in het verhaal… Het gelukshorloge van Charles. Jochum (Charles) bekijkt de net opgenomen beelden

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Rick rent naar beneden, om daar zijn broer Charles dood onderaan de trap te vinden.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dan komt Charles weer naar boven… “Geef terug wat van mij is!”

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

De twee gaan in een spectaculair gevecht, Rick delft het onderspit…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Foto’s? Dat staat niet in het oorspronkelijke verhaal! Dat klopt, maar het wordt in de verfilming wel gebruikt om de relatie tussen Charles en Rick aan te geven.

In elk geval is het een van de laatste opnames die gemaakt wordt in de ijskoude hal, en we vertrekken naar het plaatsje Stein. Daar zullen de kaartscènes nog opgenomen worden in een kroeg.

Het is er in elk geval een stuk aangenamer, zeker na een bakkie koffie.

OLYMPUS DIGITAL CAMERATerwijl alles wordt klaargezet in de kroeg (alles uit de hal is ingepakt, naar de kroeg gereden en wordt weer uitgepakt) komt er een journalist van De Limburger voor een interview. Hij vraagt Ron en Jochum de oren van het hoofd. Ik mag bij dit interview aanwezig blijven, maar als mij wordt gevraagd hoe oud Jack eigenlijk zit ik met mij bek vol tanden en een rooie kop. Dom!! Natuurlijk, als het interview is afgelopen weet ik weer dat Jack een jaartje jonger is als ik, maar dan is het te laat hè… Hopelijk heeft de journalist het even opgezocht op deze site… Het is een gezellig gesprek geworden, en ik ben heel  benieuwd wat er in de krant* komt te staan over Tikken…

Ik maak kennis met enkele figuranten en mensen met een klein rolletje in de caféscène. Ze komen allemaal uit Limburg: Barkeeper Freddy wordt gespeeld door Cor Bastiaans – een oude rot in het vak, Man aan de bar (I) wordt gespeeld door Tom Bloem, ook al te zien in Hemelpaort en in het dagelijks leven verpleegkundige, Man aan de bar (II) krijgt gestalte door Henk de Wel, Man aan de bar (III) door Theo Aldenzee en de serveerster ziet het daglicht door de ogen van Janneke Bocken, die in Engeland in een aantal musicals heeft gespeeld.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Voorbereidingen in het café: de ruimte wordt vol rook gezet om de knusse sfeer te benadrukken…

Voor ik het weet is het alweer tijd om naar huis te gaan, anders kom ik vanuit Limboland in zulke files terecht dat ik pas de volgende morgen weer thuis ben… Intussen is de set al helemaal opgezet en willen ze gaan beginnen. Ik wil natuurlijk voorkomen dat ik moet storen midden in een opname, dus ik neem afscheid en wens ze heel veel succes (break a leg) toe met de rest van de opnames en ik bedank ze dat ik aanwezig mocht zijn. Dan stap ik de frisse buitenlucht weer in, moe – maar beslist voldaan!

Copyright © 2013 Jack Lance Community
All Rights Reserved.

Share