2012: Interview Omroep Brabant over Zone

brabantOp de site van omroep Brabant vind je ook de link naar het Radio interview terug

Thriller ‘Zone’ van Jack Lance niet voor mensen met vliegangst
Auteur: Bob Schellens

Jack Lance
EINDHOVEN – Neem een Boeing 747, meer dan 300 passagiers, een voltallige crew en een vlucht van Los Angeles naar Sydney. Alles gaat goed tot het toestel van de radar verdwijnt en de piloot het gevoel heeft dat het toestel verdoemd is. Bereiken ze de eindbestemming? Dat is in het kort het boek ‘Zone’ van Jack Lance. Achter deze Amerikaanse klinkende naam gaat Limburger Ron Puyn schuil.

JackbijomroepbrabantPuyn schreef eerder ‘Tikken’ dat verfilmd is en zijn vorige thriller ‘Vuurgeest’ is acht keer vertaald. Hij heeft een jaar gewerkt aan de opvolger.

Vliegtuig
Omdat bijna het hele verhaal zich in een vliegtuig afspeelt, stoeide Ron met de belevenissen aan boord van de 747. Ron: “De ruimte is beperkt. De cockpit is klein. Passagiers zitten het meest op hun stoel en slapen, lezen of kijken een filmpje. Hoe hou je het spannend? Een gevoel van claustrofobie is wel zo opgeroepen.” Door meerdere personages te volgen is dat probleem handig opgelost.

Vliegangst
Heeft de schrijver zelf angst om de lucht in te gaan? “Nee, ik ben van kleins af aan al geïnteresseerd in alles wat vliegen kan. Ik ken een piloot die vliegt op een 777 en die kon mij van technische informatie voorzien. Want de protocollen en apparatuur die ik beschrijf moeten wel kloppen. De piloot vond mijn boek heel spannend en wees nog een paar kleine foutjes aan. Die zijn er voor het boek gedrukt werd uitgehaald.”

jl_zone2011kleinBovennatuurlijk
Ron heeft ook iets met het bovennatuurlijke: “Denk maar aan verhalen over de Bermuda driehoek waarin schepen en vliegtuigen verdwenen. Dat soort dingen kan op mijn aandacht rekenen.” Het boek leest vlot weg en is een kruising tussen een aflevering van ‘The X-Files’ en een verhaal van Stephen King.

Amerikaanse uitgave
Alles in het boek doet Amerikaans aan. De namen van de personages, de plaatsnamen, enzovoort. Wanneer wordt het boek in het Engels vertaald en in de VS uitgebracht? Ron: “Dat wil ik heel graag en ik durf wel te zeggen dat het er in de toekomst van gaat komen.”Nieuw boekRon denkt alweer aan een nieuw boek. “Ik word binnenkort voor het eerst vader. Wie weet zit ik straks ’s nachts heel veel te schrijven en heb ik binnen een jaar een nieuw boek klaar. Misschien wordt het wel ‘Zone 2’, want het kwaad kan terugkomen.” Het boek is – gesigneerd – te bestellen op zijn site.

Share