2004: Dagblad de Limburger over Ongelooflijk… maar waar!

De auteur weet hoe je spanning opbouwt en hoe je gedoseerd gegevens prijsgeeft en kan behoorlijk suggestief schrijven. Een boek met een intrigerende opening en een overweldigend einde!”

Over Ongelooflijk… maar waar!

Twee doden waren er te betreuren bij het drama met de ingestorte balkons op 24 april 2003 in Maastricht. Maar het had niet veel gescheeld of er waren meer slachtoffers te betreuren geweest. Ga maar na: een van de bewoners van de getroffen appartementen van het complex Patio Sevilla zat lekker op zijn balkon. Doordat de bel ging verliet hij zijn stek net voordat de balkons naar beneden kwamen. Twee bewoners van een ander appartement zaten in afwachting van van de komst van hun zoon voor een etentje ook even op het balkon. Een telefoontje bracht hun er beiden toe naar binnen te lopen, net voor het fatale moment.

Een bewoner van een ander appartement zat op dat ogenblik achter de computer, terwijl hij normaal gesproken altijd buiten zat. Allemaal toeval? Een kwestie van geluk? De voorzienigheid? Of zat er meer achter? Ron Puyn, schrijver van Ongelooflijk… maar waar! weet het ook niet. Hem gaat het puur om het verhaal, schrijft hij in zijn introductie.

Het boek is een bundeling van verhalen die Puyn schreef voor bladen als Nieuwe Revu, Aktueel, Panorama, Nieuwe Revu, en Margriet. Verhalen gebaseerd op interviews met mensen die vreemde en opmerkelijke dingen hebben meegemaakt. In Ongelooflijk… maar waar! trekt een stoet van duivels, tot leven gewekte lijken, magiërs, witte dames, engelen en UFO’s aan de lezer voorbij en wordt hij geconfronteerd met raadselachtige verdwijningen, mensen die zich van alles uit hun vorige leven herinneren en problemen op vrijdag de 13e.
Puyn is van jongs af aan geïnteresseerd in wat hij het niet-alledaagse noemt. Vandaar dat hij zich als journalist heeft gespecialiseerd in verhalen die daarmee te maken hebben. Hij bezoekt mensen die buitenissige dingen hebben meegemaakt en schrijft hun belevenissen en ervaringen op zonder er een oordeel over te geven.
Inderdaad presenteert hij een reeks ongelooflijke verhalen. Zo is er dat van Chantal, een vrouw die bezeten is door duivels maar daar gelukkig door een dominee vanaf wordt geholpen. Bizar is echter dat hij ook haar hond moet helpen, want het beest heeft de merkwaardige gewoonte de christelijke werkjes in haar boekenkast te verscheuren.
Mooie verhalen staan er genoeg in dit boek. Verhalen die Ron Puyn ook nog eens smeuïg weet te brengen. Voor wie gelooft dat er meer is tussen hemel en aarde, is Ongelooflijk… maar waar! een echte aanrader.

 

Share