Theologe/auteur Dr. Joanne Klink, over “De Magische Sleutel”

Joanne_klinkHet waargebeurde verhaal “De Magische Sleutel” staat in ook in de boeken Kinderen van de Duisternis, Ongelooflijk… maar waar en in Wonderlijk maar waar I en Omnibus.

Het verhaal over Maurice (in gaat over een overgevoelig, hoogbegaafd kind, dat niet goed ‘geaard’ was en in de ban raakte van negatieve entiteiten. Men zou hopen dat veel mensen die op de één of andere manier met dit verschijnsel te maken hebben dit verhaal lezen, vooral diegenen die in de psychiatrie de machteloosheid beleven om patiënten werkelijk te kunnen helpen. Ron Puyn heeft een zeer getrouw, uitvoerig verslag gemaakt dat zeer indrukwekkend is, ook door die getrouwheid en uitvoerigheid. En het meest indrukwekkende is hoe de zogenaamd ernstig gestoorde Maurice is genezen. Niet door medisch-psychiatrische hulp of door het RIAGG, maar op een eenvoudige, zinvolle wijze door een mediamieke vrouw, Gieny van Landewijk.

Het aller moeilijkste zal het zijn om dit verhaal ingang te doen vinden in de wereld van de psychiatrische hulpverlening. Ik vermoed dat men alle moeite zal doen om deze ‘alternatieve’ gebeurtenis te verzwijgen. Omdat het te confronterend is. Maar ook omdat het niet past in het wereldbeeld van moderne mensen en vooral niet van wetenschappers. Het lijkt de middeleeuwen wel, met monsters en duivels. Allemaal hallucinaties van een ‘gestoorde patiënt’? Het boek is zo eng omdat het méér dan hallucinaties lijken te zijn. Voor Maurice waren het realiteiten, zichtbaar en voelbaar en hoorbaar.
Het ware te hopen dat dit baanbrekende verslag ingang zou kunnen vinden in alle psychiatrische inrichtingen en gelezen zou worden door iedere psycholoog. Al was het alleen maar om er kennis van te nemen, het toe te laten dat zoiets bestaat. Er zullen nog wel heel wat inwijdingen nodig zijn om dan zelf ook zo’n therapie te kunnen toepassen. Ook op de universiteiten.
Intussen lijden anderhalf miljoen mensen en kinderen alleen al in Nederland onder dergelijke ervaringen, die hun leven en geluk bedreigen. Maar er kan nooit een erkenning komen van de realiteit van deze ervaringen als we ook niet opengaan voor die ‘andere wereld’ waar positieve gedachten lichtkrachten zijn, die genezend en bevrijdend werken.”

Bekijk deze pagina voor meer informatie over Dr. Joanne Klink.

Share